sanprobi-intro sanprobi-intro

Dobroczynne bakterie

Czy nam się to podoba czy nie zasiedlają nas miliardy mikroorganizmów: głównie bakterii, ale także wirusów, grzybów i drożdży. Kolonizują naszą skórę, drogi oddechowe, układ rozrodczy i pokarmowy - ale to dzięki nim możemy cieszyć się zdrowiem.

Wszystkie mikroorganizmy, które zasiedlają ciało człowieka nazywamy ludzką mikrobiotą. Skład i liczebność mikrobioty różni się w zależności od części ciała, którą kolonizuje, dlatego wyróżniamy kila rodzajów: mikrobiotę skóry, mikrobiotę górnych dróg oddechowych, mikrobiotę układu oddechowego, mikrobiotę pochwy, mikrobiotę dróg moczowych oraz - najliczniejszą - mikrobiotę jelitową.

Czy wiesz, że

  • Gdy przeprowadzamy się do nowego mieszkania lub domu, mikroorganizmy, które zasiedlają nasz organizm podążają za nami i szybko kolonizują nowe miejsce, wypierając bakterie pozostawione przez poprzednich właścicieli.
  • Każdy z nas ma unikatowy skład mikrobioty. Zawiera ona na tyle dużo indywidualnych cech, że można wykorzystać ją do identyfikacji niemal jak odciski palców.

Mikrobiota jelitowa i jej rola

Mikrobiota jelitowa składa się ze wszystkich mikroorganizmów, które zasiedlają jelita człowieka. Ponieważ jest najliczniejsza i najbardziej zróżnicowana ma podstawowe znaczenie dla zdrowia. Mówi się, że to nasz kolejny, bardzo ważny jelitowy narząd. Coraz częściej podkreśla się także związek zaburzeń mikrobioty jelitowej z występowaniem konkretnych schorzeń.

W wyniku przewlekłego stresu, antybiotykoterapii, nieodpowiedniej diety oraz wielu innych czynników może dojść do zakłócenia mikrobioty jelitowej, czyli zaburzenia równowagi między „dobrymi” i „złymi” mikroorganizmami. Mamy wówczas do czynienia z tzw. dysbiozą jelitową. Jednym ze skutecznych sposobów skorygowania dysbiozy jelitowej i regulacji mikrobioty są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki.

Sposoby regulowania mikrobioty jelitowej

Prebiotyk, probiotyk, postbiotyk. Czym się różnią?

  • Probiotyki (gr: pro bios) to żywe kultury drobnoustrojów - przede wszystkim bakterii - korzystnie wpływające na ludzki organizm. Występują w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, a także na skórze. Ich zadaniem jest utrzymanie właściwej flory bakteryjnej. Wśród korzyści związanych z działaniem probiotyków wymienia się m.in. zwiększenie odporności, zapobieganie biegunkom, zmniejszanie podatności na rozwój alergii, a nawet na stres. Najlepiej przebadane probiotyki to bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium produkujące kwas mlekowy oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii.
  • Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost probiotyków. Są obecne w pożywieniu, a dzięki temu, że są odporne na działanie enzymów trawiennych, trafiają do jelita i stanowią pożywkę dla bytujących tam probiotyków. Prebiotyki hamują również rozwój patogenów w jelicie, przyspieszają procesy gojenia nabłonka jelitowego, wspierają również proces metabolizmu glukozy w wątrobie. Do prebiotyków zaliczane są fruktooligosacharydy obecne m.in. w pszenicy, cebuli, bananach, ziemniakach czy szparagach, a także inulina, znajdująca się w cykorii, czosnku i cebuli, bananach, pomidorach, karczochach czy pszenicy.
  • Postbiotyki to substancje bioaktywne produkowane przez bakterie probiotyczne, innymi słowy - metabolity probiotyków. Powstają na skutek procesów fermentacyjnych zachodzących w jelitach, ale można je również wytwarzać w laboratorium przez dezaktywację szczepów probiotycznych przy użyciu różnych metod: ultrafioletu, ciepła czy promieniowania. Do postbiotyków zaliczane są m.in. enzymy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe czy kwasy tejchojowe. Postbiotyki wpływają na równowagę mikroflory jelitowej, jednak nie wykazują aktywności typowej dla bakterii probiotycznych, dzięki czemu są stabilniejsze.

Probiotyki – co warto o nich wiedzieć

Ważne

WAŻNE

Każdy mikroorganizm uznany za probiotyk musi mieć udokumentowane klinicznie działanie prozdrowotne.

Szczepy drobnoustrojów mogą być uznane za probiotyk, jeśli:

  • wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka
  • mają ustaloną przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep)
  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu
  • działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych
  • zostały wyizolowane z organizmu człowieka
  • wykazują zdolność adherencji do komórek nabłonka jelit
  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy
  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego
  • pozostają żywe w obecności żółci
  • wykazują stabilność i możliwość produkcji biomasy na dużą skalę

Działanie probiotyku jest szczepozależne (każdy szczep bakterii posiada nieco inne właściwości i inne zastosowanie). Przykładowo: probiotyk, który złagodzi objawy i skróci czas trwania tzw. „jelitówki” (infekcji wirusowej), nie będzie skuteczny w przypadku zaparć. Dopasuj probiotyk do swoich potrzeb!

Znaczenie mikrobioty jelitowej w profilaktyce i leczeniu
zespołu metabolicznego i otyłości – najnowsze badania

Ważne

WARTO WIEDZIEĆ

Zespół metaboliczny to zbiór zaburzeń i czynników, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu lub zawału serca. Można mówić o nim wówczas, gdy jednocześnie występują co najmniej trzy z charakterystycznych objawów - otyłość brzuszna (centralna), kiedy obwód talii wynosi więcej niż 94 cm u mężczyzn i powyżej 80 cm u kobiet, nadciśnienie tętnicze, podwyższona glikemia na czczo, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, niski poziom lipoprotein o dużej gęstości, czyli HDL, zwanego również "dobrym" cholesterolem.

Przyczyny zespołu metabolicznego są złożone i związane głównie z siedzącym trybem życia i złymi nawykami dietetycznymi, może on także mieć podłoże genetyczne. Z najnowszych badań wynika, że z występowaniem chorób metabolicznych, w tym otyłości, związane są również zmiany składu i metabolizmu mikrobioty jelitowej (dysbioza). Dlatego w chorobach metabolicznych coraz częściej zwraca się uwagę na terapie ukierunkowane na poprawę składu mikrobioty jelitowej.

Dowody wskazują, że skuteczność w poprawie zaburzeń metabolicznych wykazuje Akkermansia muciniphila - bakteria gram-ujemna, która bytuje przede wszystkim w jelicie grubym. Jej obecność wpływa na metabolizm glukozy, lipidów i odporność bariery jelitowej. Badania wykazały zależność między masą ciała, sposobem odżywiania i stanem zdrowia, a liczebnością Akkermansia muciniphila. Występuje ona w dużej liczbie u osób szczupłych, z kolei jej populacja jest mniejsza w przebiegu otyłości, cukrzycy typu 2, chorobach wątroby, chorobach zapalnych jelit czy przy nadciśnieniu1.

Badanie, które przeprowadzono na grupie osób z otyłością i insulinoopornością wykazało, że trzymiesięczna doustna suplementacja kulturami bakterii Akkermansia muciniphila poprawia wrażliwość na insulinę, zmniejsza insulinemię i stężenie cholesterolu całkowitego, obniża również poziom markerów stanu zapalnego i dysfunkcji wątroby, korzystnie wpływa także na masę ciała i poprawia parametry metaboliczne2.

Piśmiennictwo:

1. Depommier C, Everard A, Druart C, Plovier H, Van Hul M, Vieira-Silva S, Falony G, Raes J, Maiter D, Delzenne NM, de Barsy M, Loumaye A, Hermans MP, Thissen JP, de Vos WM, Cani PD. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. Nat Med. 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2

2. Dao, M. C., Everard, A., Aron-Wisnewsky, J., Sokolovska, N., Prifti, E., Verger, E. O., MICRO-Obes Consortium. (2016). Akkermansia muciniphila and improved metabolic health during a dietary intervention in obesity: relationship with gut microbiome richness and ecology. Gut, 65(3), 426-436.

Suplement diety SANPROBI® Premium – The Akkermansia CompanyTM

zawiera pasteryzowaną bakterię Akkermansia muciniphila MucT,

która uzupełnia codzienną dietę o składniki mikrobioty jelitowej człowieka.

 

W JAKICH OBSZARACH PROBIOTYKI MOGĄ POMÓC?

Zespół jelita nadwrażliwego

Clostridium difficile

Antybiotykoterapia

Biegunka podróżnych

Nietolerancja laktozy

Depresja

Przewlekły stres

Stosowanie leków psychotropowych

Migrena

Insulinooporność

Nadwaga

Odporność

Grzybica (Candida albicans)

Niewydolność wątroby

Zakażenia okołooperacyjne

Stres oksydacyjny

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe u sportowców

Osteoporoza

Zespół policystycznych jajników (PCOS)

Dolegliwości brzuszne u dzieci

Partner Komercyjny Sanprobi

producent suplementów diety, które stosuje się w celu uzupełnienia normalnej diety o bakterie probiotyczne wspierające mikrobiotę jelitową.

OTYŁOŚĆ I ZABURZENIA METABOLICZNE - DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ